Partner in
PlastiCity

De uitdaging

 

De vier landen in de Interreg 2 Zeeën-regio (het VK, Frankrijk, België en Nederland) zijn belangrijke producenten van kunststofafval in de EU. Ondanks eerdere inspanningen zijn de totale recyclingpercentages beperkt tot ongeveer 20%-30%. Eén van de belangrijkste oorzaken is het gebrek aan samenwerking en beheer tussen de verschillende actoren (industrie, overheid, privésector) om tot een optimaal beheer van kunststofafval te komen. Dit resulteert in een suboptimale logistiek, economische kosten, maar ook in de impact op het milieu, zoals plasticafval dat in het water terecht komt.

 

Bovendien zijn de steden in deze regio ook enorme exporteurs van plasticafval. Daarmee verdringen ze niet alleen het probleem maar missen ze ook economische kansen. Landen als China hebben onlangs hun grenzen gesloten voor de Europese export van plasticafval. Als gevolg daarvan zijn afvalverwerkingsbedrijven dringend op zoek naar oplossingen.

 

De regio heeft behoefte aan een verandering in de afvalbeheerpraktijken en een betere houding ten opzichte van plastic in de circulaire economie.

 

Door het ontsluiten van het gebruik van ‘verloren gegane kunststoffen’ als secundaire grondstoffen zal PlastiCity het recyclagepercentage van kunststoffen in stedelijke omgevingen verhogen en het scheppen van werkgelegenheid in de circulaire economie stimuleren.

 

Bovendien zal PlastiCity:

  • Technische strategieën voor (omgekeerde) logistiek en opwerking ontwikkelen
  • Gedragsverandering induceren en de capaciteit van belanghebbenden vergroten door middel van stedelijke platforms
  • Strategieën en oplossingen demonstreren in vier case-study-steden (Gent, Den Haag, Southend-on-Sea en Douai)
  • Nieuwe waardeketens creëren en nieuwe producten ontwerpen door het volledige potentieel van ‘middelgrote’ actoren te ontsluiten (kmo’s, kantoren, winkels, scholen, enz.)
  • Een mobiele eenheid voor testen, demonstratie en sensibilisatie inzetten

DPL als partner in PlastiCity

 

Als recycleur met een jarenlange expertise in het compounderen van thermoplasten met een focus op folies werden we betrokken in het PlastiCity-project vanwege onze knowhow en geschikte infrastructuur voor verwerking op industriële schaal.

 

PlastiCity heeft financiering ontvangen uit het Interreg 2 Zeeënprogramma 2014-2020, medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van subsidiecontract nr. 1/12/02/2019 16:43:38